Візит генерала в Україну

2021-07-14Кустодія, Орден, Вінниця, Дніпродзержинськ, Дніпропетровськ, Київ, Красилів, Старокостянтинів

Запланований візит генерального настоятеля Ордену Капуцинів в кустодії України пройшов з 8 по 15 липня 2021 року. Генерал Ордену бр. Роберто Генуін (Італія) разом зі своїм заступником бр. Петром Стасінським (Польща) відвідали монастирі у Києві, Дніпрі, Кам'янському, Вінниці, Старокостянтинові і Красилові.

В часі урочистої Євхаристії у неділю 11 липня відбулося офіційне заснування нашої монашої спільноти у м. Київ, а вже наступного дня 12 липня у Вінниці грамоти заснування власних спільнот отримали настоятелі монастирів з Вінниці (бр. Юзеф Хроми), Красилова (бр. Матвій Стибурський) і Старокостянтинова (бр. Владислав Гмирко).

Повітальні слова бр. Блажея Суски, верховного настоятеля Кустодії України:
Я дуже радуюсь, що ми є разом зараз на цьому місці. Особливим чином великим даром Божої любові і Божої благодаті є присутність наших братів, особливо міністра генерального бр. Роберто, якого сердечно вітаємо. Для нас братів капуцинів францисканців міністр генеральний це є знак присутності св. Франциска Ассизького. Він є захисником нашого харизмату, він передає нам цей харизмат. Він дає нам слово на цю дорогу нашого францисканського навернення, життя Євангелією. Тому, коли я говорив у Києві, я дуже хвалився,(...) завдяки брату Петру який є радником генеральним, ми запросили генерала сюди в Україну (...).
Проповідь генерального міністра капуцинів бр. Роберто Генуін у Вінниці:
Вітаю передусім моїх братів капуцинів. Дякую, що Ви сюди прибули. Знайте, що для генерала є великий подарунок зустрічатися з братами. Я також вітаю вас всіх мирян і мені дуже приємно зустрічати людей в багатьох частинах світу. Вам близький серцю Ісус Христос і Його Євангеліє, і також бажаєте добра нашим братам. Дякую. Сьогодні Слово Боже говорить про досить дивний факт. Але не дивний в значенні історії всього світу. Є один той, хто постійно бажає, щоби народ Божий зростав. І є той, хто дивиться, щоби обмежити нашого Господа. Думаю про перше читання де є мова про фараона, котрий хотів би обмежити зростання народу Божого. Одже робить всі втручання, щоби обмежити Ізраїльський народ, віруючи, що може отримати перемогу над Богом. Але ж скільки є таких прикладів протягом цілої історії. Україна також знає цю історію з минулого століття - комунізм. І здавалося, що все вже завершено, тому що зруйнували храми, монастирі, але видно при цьому, що всі події історичні є під рукою Господа. Господь є Богом. І ми завжди перемагаємо, не тому що покладаємо надію на свої сили, але коли будемо знати, що допомога наша в імені Господа. В інший спосіб, але те саме говорить Євангеліє. Незавжди легко прийняти Господа у повноті. Тому що той, хто приймає Господа, не завжди буде зрозумілий іншими людьми. Також може бути не прийнятий власною родиною. Важко дивитися на людину, яка бажає протиставитися Господу. Але є так. Ми не повинні занадто переживати через те, що люди нас не приймають. Це маємо взяти до уваги, особливо, коли йдемо цією долиною сліз. Але остаточна перемога буде за Богом і Божим життям. І це мусить дати нам велику силу. Я хотів би сказати братам, які є тут, які працюють тут роками. Є такі моменти, коли бачимо великі знаки вибрання. Думаю, що ці 30 років є вимовним заком свідчення того. Вашими силами реалізувалося те, що реалузвалося. Ви дали свою готовність, але через вашу готовність діє план Божий. Це дає велику силу і велику енергію. І навіть перед обличчям проблем, які появляться. Ми ще на шляху і все попереду. Але ми знаходимо силу, через те, що Господь є з нами, пам'ятаючи, що ми цінні в очах Господа не стільки великі результати - але результати добрі і сподіваємося, що ще будуть, - те що цінується перед Богом, це будь-яка навіть маленька річ зроблена задля Господа. Навість шклянка води цінна в очах Господа. Дякую братам за всю ту роботу і вам за те, що товаришуєте братам. Отримаємо силу від Господа, який винагороджує навіть найменшу річ.

Новини спільнот

Діяльність



Padre Pio